Az első gimis szerelmemtől tudtam meg, mivel jár egy lakás eladása

Amikor gimibe kerültem 13 évesen, akarva akaratlanul is megtetszettünk egymásnak az egyik osztálytársammal. Akkor még nem igazán tudtam, hogy kell kezelni egy ilyen szituációt, nem tudtam, hogy kell “járni” egymással, úgyhogy a “kapcsolatunk” kimerült rengeteg közös lógásban és kézen fogva sétálásban. Ami persze egyáltalán nem baj, nagyon izgalmas volt és sok szép pillanatot köszönhetünk egymásnak. Dani egy társasházban lakott tőlünk két utcára, úgyhogy nem volt nehéz dolgunk, ha találkozni akartunk. Gyakran mentünk reggel és jöttünk együtt haza délután a suliból, amíg nem jártunk, sokszor direkt kifigyeltem, hogy melyik busszal jár és “véletlenül” én is épp arra szálltam. Később már persze direkt választottuk ugyanazt a járművet. Voltam is náluk a lakásukban, de csak akkor, amikor a szülei nem voltak otthon. Mondta, hogy a fölöttük lévő lakás is az övék, és kiadják albérlőknek. Akkor még furcsálltam, hogy van, aki lakást vesz csak azért, hogy kiadja, de később megértettem, hogy ez milyen jó befektetés hosszabb távon.

Danival már nem járunk, de tartjuk a kapcsolatot és nagyon jóban vagyunk. Már egy ideje azon munkálkodtak, hogy felújítsák a kiadott lakást, mert az albérlők kiköltöztek és el akarták adni. Megunták, hogy ők vállalják a felelősséget mindenért, ami abban a lakásban történik, sok költségük és fáradságuk volt vele. Ezért döntöttek úgy, hogy ha az albérlők elköltöznek, megszabadulnak tőle. Pont a napokban mesélte Dani, hogy végre kiválasztották a szülei a vevőket és meg is kötötték a szerződést, a lakás eladva. Felsóhajtottak, hogy többé nem az ő gondjuk. Nagyon jól jártak vele, hiszen a lakásárak egy csomót emelkedtek ahhoz képest, amikor megvették azt az ingatlant az övék fölött. Dani mondta, hogy már minden eladó ingatlanról kötelező kiállítani energetikai tanúsítványt, úgyhogy segített a szüleinek keresni egy céget, akik ezzel foglalkoznak és minőségi munkát adnak ki a kezeik közül. Dani az https://www.e-tanusitas.eu/ honlapot találta meg az elsők között a keresőben, és nagyon szimpatikusnak ítélte őket a leírások alapján. Rögtön felhívta az oldalra a szülei figyelmét, akik azonnal belemerültek az információkba.

Nagyon részletes információkat találtak a tanúsítás menetéről és arról, hogy egyáltalán mi ez az egész és miért van rá szükség. Én sem tudtam pontosan, úgyhogy Dani elmagyarázta, hogy 2012 óta minden eladni kívánt épületről kötelező készíteni egy energetikai tanúsítványt, hogy ezzel tájékoztassák a vevőt az ingatlan energetikai minőségéről. Így tisztában lesz a tulaj azzal, hogy milyen esetleges felújítások szükségesek, vagy mit érdemes korszerűsíteni a lakásban. Az épületet 12 kategória közül sorolják be egy energetikai osztályba, ahol az AA++ a legjobb és a JJ a legrosszabb minősítés. 2020 után már nem építhető CC, azaz a követelményeknek megfelelő besorolású épület. Az árat egyelőre nem befolyásolja az energetikai tanúsítvány eredménye, hiszen ezt csak az adásvételi szerződés aláírásakor kell odaadni a vevőnek, a lakás fontosabb tulajdonságai úgyis láthatóak szabad szemmel is. A jövőben azonban elképzelhető, hogy még hirdetni sem lehet majd lakást energetikai tanúsítvány nélkül.

Dani szülei kitöltötték az űrlapot, amit a honlapon találtak, majd a cég visszahívta őket. Felvették az adataikat és továbbították a területileg illetékes mérnök munkatársuk felé. Vele egyeztettek időpontot a személyes helyszíni felmérésre. Ennek során mindent lemért a mérnök, amire szükség lesz a lakás energetikai minőségének kiszámításához, például a lehűlő felületek vagy a nyílászárók tulajdonságai. Az adatokat elküldte a cégnek és ott a profi, összeszokott mérnök csapat villámgyorsan elvégezte a munkát. A dokumentumot már másnap eljuttatták Daniékhoz. Még ennél gyorsabb folyamatra is van lehetőség: ha nagyon sürgősen kell az adásvételi szerződés miatt a tanúsítvány, akkor a hitelesített azonosítóját már 6-12 órán belül el tudják küldeni SMS-ben. A cégnek ez az egyik legnagyobb erénye, hogy gyorsan és pontosan dolgoznak, hiszen sokéves tapasztalat és profizmus áll a hátuk mögött. Dani szülei így végre le tudták zárni ezt a mizériát és átadták a lakást az új, boldog tulajnak.