Bármilyen csapat számára fantasztikus élmény a vitorlás csapatépítés

Fontos számomra, hogy az életem minden területén igyekezzek jó kapcsolatokat kialakítani, mindig kedves vagyok az emberekkel és nyitott, én akkor vagyok boldog, ha minél több emberrel jóban lehetek. Jól esik olyan közegekbe járni, ahol mosolyogva üdvözöljük egymást, nem pedig idegenek vesznek körül vagy esetleg ellenségeskedés. Persze elkerülhetetlen, hogy néha nézeteltérés lépjen fel vagy valamilyen rosszindulatú eseménybe keveredjünk, de mindenre van megoldás. Az elmúlt évek során nagyon sokat tanultam a konfliktuskezelésről és saját magamról is, így mostanra sok szociális szorongást sikerült leküzdenem. Amikor a párommal beköltöztünk a társasházba, ahol most lakunk, eleinte izgultunk, hogy vajon milyen lesz a lakóközösség. Sorra bekopogtunk a szomszédokhoz, hogy bemutatkozzunk. Mind nagyon kedvesen fogadott, bár nem mindegyikük tűnik túlzottan barátkozós típusnak, ami persze nem is baj. Van pár szomszédunk, akivel nagyon jóban lettünk és ez így elég. A lakógyűlések is nyugodt hangulatban telnek, mindent értelmesen meg tudunk beszélni.

A munkahelyemen is igyekszem a legtöbb körülöttem lévő emberrel legalább egy-két szót váltani nap mint nap, hogy ne hidegüljünk el. Sokkal kellemesebben telik úgy a munkaidő, ha mindenki felszabadult, tudja, hogy a kollégáira mindig számíthat és támogatjuk egymást mind lelkileg, mind a munkában felmerülő problémákkal kapcsolatban is. Amikor fél éve dolgoztam itt, az egyik meetingen bejelentette a főnökünk, hogy csapatépítő tréningen fogunk részt venni. Nagyon izgatott lettem, mert azelőtt nem dolgoztam olyan helyen, ahol konkrét céges csapatépítő program lett volna megszervezve. Az előző munkahelyeimen úgy történt ez a dolog, hogy azok a csapatok, akik jóban voltak, elmentek együtt sörözni vagy focizni, általánosan “kötelező” jellegű közös program nem volt.

Azt is megtudtuk, hogy a Balatonra fogunk utazni egy közös vitorlázásra. Mindenki szemmel láthatóan lelkesen fogadta a kezdeményezést, nagyon jó kis relaxáló, csapatépítő programnak hangzott. A főnök bemutatta a céget is, akiknek a jóvoltából vitorlázni megyünk, ők a BalatonPro, egy siófoki székhelyű cég, akik komplex szolgáltatásokat nyújtanak a vitorlázás és a rendezvényszervezés terén. Ezek közé tartozik a csapatépítő tréning, lánybúcsú, legénybúcsú, szülinapi buli vagy egyéb családi-baráti ünnepek és céges rendezvények lebonyolítása. Tudják, hogy mennyire fontos egy cégnél, hogy a hatékony munkafolyamatok mellett az alkalmazottak mentális egészségére is odafigyeljenek, és ebben a rendszeres közös programok nagy szerepet játszanak. Ezek a csapatépítő tréningek segítenek fenntartani a munkatársak motivációját, segítenek egy kicsit kilépni a mókuskerékből, így, hogy a kollégáikat nem mindig ugyanabban az irodai környezetben látják, hanem egy felszabadultabb program keretein belül is.

A BalatonPro-nál nagyon rugalmasan kezelik a csapatépítő programokkal kapcsolatos ötleteket. Lehet választani előre megírt programsorozatból és szolgáltatásokból, de teljesen egyéni menetrendet is ki lehet találni, bármit szívesen fogadnak és teljesítenek. A csomagokhoz nyugodtan kérhetünk plusz szolgáltatásokat vagy vehetünk is el belőle. Ennél a cégnél nagyon népszerű csapatépítő program a vitorlázás, ami a saját, minőségi vitorlás hajóikon történik, nem véletlen tehát, hogy a főnökünk is emellett döntött. Bármilyen létszámú és diverzitású csapattal is kívánunk érkezni, biztosan megtaláljuk a csoport számára a legközkedveltebb programot. A 8-10 fős hajóktól elkezdve egészen 50-100 főset is tudunk bérelni attól függően, hogy milyen programot tervezünk. Az időjárásra is van garancia: arra az esetre, ha nagyon rossz lenne az idő, megkérhetjük a céget, hogy készüljenek “B” tervvel, ami egy indoor program, hogy ne kelljen teljesen lemondani a csapatépítő tréninget.

Van lehetőség vitorlás alapoktatáson is részt venni az érdeklődőknek. Ennek keretein belül az oktató elmagyarázza nekünk a vitorlás hajó egyes elemeinek működését, funkcióját és mi magunk is kipróbálhatjuk az irányításukat. Ez persze nem helyettesít egy hivatalos vitorlás tanfolyamot, csupán a vitorlázás iránt érdelődők kíváncsiságát elégíti ki. Aki ezt a programot választja, annak érdemes azzal számolnia, hogy ekkor egyszerre kevesebb fő tartózkodik egy-egy hajón, hogy az oktató mindenkivel tudjon egyenként is foglalkozni, mert így sokkal nagyobb az élmény. Lehetőség van SUP (Stand Up Paddle) csapatépítésre is, ahol a szörfdeszkához hasonló eszközökön különböző játékos versenyeket folytathatunk a társainkkal. Ezen kívül sárkányhajózás, evezés, quad túra és indoor csapatépítő tréning is válaszható a BalatonPro jóvoltából. Mi egy “egyszerű” vitorlás kirándulásra neveztünk be végül, aminek keretében kikötünk a túlparton és teszünk egy sétát, valamint megebédelünk egy neves étteremben, ezután pedig visszahajózunk Siófokra. Mindannyian nagyon várjuk a programot, nagyon izgalmasnak ígérkezik.