A bukósisak teszt szükségessége

Sok olyan ismerősöm van, akik anélkül ülnek motorra, hogy bukósisakot vennének. Kisebb falvakban, vagy városokban ugyanis arról egyből értesül az ember, ha rendőri ellenőrzés van a közutakon, egyéb esetben pedig nem tartják szükségesnek a sisak hordását. Hozzátenném, hogy az talán még sokkal veszélyesebb, amikor egy méretben nem passzoló bukósisakot vesz fel az ember. Aki rendszeresen motorozik, annak nyilván van legalább egy olyan bukósisak a birtokában, ami olyan hatást kelt, mintha csak az ő fejére szabták volna. De vannak a vendégmotorosok, barátok, barátnők, akiket elvisznek egy-két körre a cimborák megmutatni az új járgányt, vagy esetleg csak úgy elindulnak egy kisebb kirándulásra, és ők jellemzően nem is rendelkeznek saját bukósisakkal, így vagy fel sem vesznek semmit, vagy kölcsön kérik a motoros barátaiktól a leginkább stílusban hozzájuk passzolót. Ez gyakran azt eredményezi, hogy méretben viszont egyáltalán nem megfelelő sisakot vesznek fel, ami egy esetleges baleset során veszélyesebb is lehet, mint ha az ember egyáltalán nem vesz fel sisakot.

A társasházi közös képviselőnkkel történt legutóbb egy szerencsétlen baleset, azaz inkább szerencsésnek mondanám, amennyiben létező az ilyen fogalom. Éppen tartott felénk a lakógyűlésre, melyet a panel felújításának költségeinek ismertetése végett hívott össze, amikor is feltűnt egy óra múlva, hogy késik, pedig egy nagyon pedáns férfiról van szó, aki soha egy gyűlésünkről nem késett. Tudtuk, hogy motorozik, és általában, főként jó idő esetén motorral szokott érkezni a lakógyűlésekre is. De most valahogy elmaradt ez a megérkezés, pedig már mindenki nagyon izgatottan várta. Fontos kérdésekről kellett döntenünk, illetve fontos pénzügyi malőröket kellett együtt tisztáznunk, valamint a közös képviselő adta meg az időpontot, és ebben az esetben illik pontosnak lenni. Az egyik szomszéd néni már egészen aggódni kezdett, ezért felhívta, és a legnagyobb döbbenetére egy női hang vette fel a telefont. Nem is tudtunk arról, hogy lenne családja, barátnője, vagy bármilyen kapcsolata, így a néninek eléggé erős balsejtelme lett. Egy nővér volt az, aki közölte, hogy a kedves „barátunk” éppen motorbalesetet szenvedett. Nagyon megijedtünk, hiszen az is felzaklatja az embert, ha egy vadidegennel kapcsolatban történik ilyen incidens, az meg végképp, ha egy ismerőssel. A nővér megnyugtató választ adott, ugyanis kiderült, hogy nagy valószínűséggel semmi komolyabb baja nem lett a képviselőnknek, de még a beszélgetés pillanatában folytak a vizsgálatok, nehogy belső vérzése, vagy valami egyéb, szemmel nem látható panasza legyen. A nővérke azzal búcsúzott a szomszéd nénitől a telefonban, hogy „Hála Istennek, volt rajta bukósisak”.

Amikor felépült a közös képviselőnk és már vissza tudott állni munkába, természetesen megtartottuk a lakógyűlést, ahol elmesélt mindent a balesettel kapcsolatban is. Kiderült, hogy az volt a nagy mázlija, hogy egy olyan oldalon keresztül vásárolta a bukósisakot, melyen található egy bukósisak teszt illetve egy megfelelő mérettáblázat is. A bukósisak teszt meggyőzte őt arról, hogy a lehető legbiztonságosabb forrásból jut a védőfelszereléséhez. Több ponton is vizsgálta a teszt a balesetek során előforduló veszélyeket, és az általuk forgalmazott sisakok mindegyike megfelelt ezen a próbán. A mérettáblázat pedig abban segít az embernek, hogy a méretben legmegfelelőbb sisak a legnagyobb biztonságot nyújthassa a viselőjének. Tényleg profi és körültekintő a mi kis képviselőnk és nagyon jó volt látni, hogy a magánéletében is ilyen körültekintő, mert ez egy fajta biztosíték arra, hogy a lakások ügyeit is rendben intézi. Erről egyébként meggyőzött minket már a lakógyűlésen is, mert igazán precízen beszámolt a folyamatokról és a ráfordított pénzösszegekről is.

Nagyon fontos tehát, hogy mindenki használjon bukósisakot motorozás alkalmával, és amennyiben lehetséges, jó bukósisakot válasszunk magunknak. Életek múlhatnak ezen!