Egyenpóló mint a konfliktuskezelés egyik alternatívája

Miután lediplomáztam az egyetemen, ahol a tanulmányaimat folytattam, úgy döntöttem, ideje önállósodnom kicsit, így hát elköltöztem a szülői házból, ahol eddigi életemben éltem. A lakáskeresés nem volt könnyű feladat, ugyanis elég sok szempont volt, ami fontos volt számomra, hogy teljesüljön, így jelentősen leszűkült a választási lehetőség. Végül találtam egy lakást, ami egy társasházban található, és amiről úgy gondoltam, hogy az igényeimet leginkább kielégíti. Tudtam, hogy a lakóközösség nagyon sokszínű, minden korosztályból vannak itt lakók, de reméltem, hogy ez nem fog komolyabb problémát okozni.

A közös képviselőnktől, aki egy nagyon kedves, pályakezdő fiatal hölgy, megtudtam, hogy a lakóközösséget összehívni, a lakógyűléseket pedig levezényelni, nem a legegyszerűbb feladat a konfliktusok miatt. Ugyanis a lakások egyharmadában nyugdíjasok élnek, akik magától értetődően szeretnének csendet és nyugalmat élvezni a hét minden napján, azonban másfelől a lakók másik egyharmadát fiatal egyetemisták teszik ki, akik bizony hétvégente tartanak egy-két házibulit. Ez a jelenség pedig véget nem érő vitákat és veszekedéseket okozott mindkét korosztály számára. Megsajnáltam a szegény közös képviselő lányt, és eldöntöttem, hogy valahogy segítek neki a konfliktusok feloldásában. Szerdán volt esedékes a következő lakógyűlés a közös képviselő irodájában, ahol magam is megtapasztalhattam, milyen állapotok uralkodnak egy-egy ilyen gyűlésen. Folyamatos volt a hangzavar, egymás szavába vágtak az emberek, és nem voltak hajlandóak meghallgatni a másik felet, hiába próbálkozott a békéltetéssel a közös képviselő.

A lakógyűlés közben folyamatosan törtem a fejem, hogy mivel lehetne ezt a konfliktust, ha feloldani teljesen nem is, valamennyivel enyhíteni ezen a tarthatatlan állapoton. Eszembe jutott egy előadás, amit nemrég hallottam a rádióban, amelyben arról volt szó, hogy hogyan lehetne az emberek közötti összetartozás érzését valamivel növelni. Szó volt közös programokról, közös ruhadarabokról. Ekkor ugrott be a póló feliratozás ötlete. Egy frappáns felirat, ami minden pólón szerepelne, emlékeztetné a lakókat arra, hogy tekintettel kell lenni egymásra, úgy kell alakítani mindenkinek a saját életét, hogy közben a másik igényeit is figyelembe kell venni. Még régebben rendeltem egy webshopból a testvérem születésnapjára egyenpólókat, így tudtam, hogy ez a jelenlegi helyzetben is tökéletesen megfelelő lesz. Igen széles a választék, így tudtam, hogy megfelelő ruhadarabot is biztosan fogunk találni. Mivel a lakóközösség nem csak korosztályban, hanem testfelépítés tekintetében is sokszínű, ezért fontos szempont volt, hogy többféle méretben lehessen rendelni. Mivel a legkisebbtől a legnagyobb méretekig vannak pólók, így ez nem okozott gondot. Színben az univerzális fehérre esett a választásom, hiszen így kicsi volt az esély arra, hogy bárki belekössön a színbe, és erre hivatkozva ne vegye fel. Ha valakinek mégsem felelne meg a kiválasztott méret, lehetőség van arra is, hogy költség ellenében vissza lehessen küldeni méretcserére. A szállítási idő rendkívül gyors, csupán egy-két munkanap, így rövid időn belül hozzá lehet jutni a megrendelt termékhez, ami a mi helyzetünkben szerencsés volt, ugyanis a következő lakógyűlés előtt rendeltünk nem sokkal. Várakozásomat siker koronázta, ugyanis valóban javult az általános hangulat a rendelt pólóknak köszönhetően, és minden korosztály örömmel viselte.