Gázkazán helyett elektromos falfűtést a lakásokba!

A társasházak kezelése nem is olyan egyszerű dolog, mint ahogyan azt az ember gondolná. A legtöbb ember fejében pusztán annyi él erről, hogy néha fel kell mosni a lépcsőházat, vagy kezelni a közös költséget, de valójában sokkal de sokkal többről van szó. Sokkal nagyobb a felelősség, nagyobba hatáskör, és tulajdonképpen az egész feladat. 

De hogy mire is gondolok pontosan?

A múlt hónapban például olyan kihívásnak néztem elébe, amire egyáltalán nem voltam felkészülve. Egyik nap lejött a 12 B-ből a lakó, hogy extrém hideg van náluk, nem működik a fűtés. Majd néhány órára rá többen is követték, és ugyan erre panaszkodtak. Kihívtam a kazán szerelőt, hogy mondjon diagnózist a szerkezetre. Nem voltak sajnos jó hírei, kiderült, hogy az ősrégi gázkazán teljesen bedöglött, és már nem is lehet javítani. Kértünk árajánlatot egy új rendszer kiépítésére, de mikor megkaptuk, leesett az állunk, hogy milyen brutális árban van. Egyik lakó sem gondolta, hogy ilyen sokba fog kerülni a javítás, a háznak pedig nem volt elegendő megtakarított pénze, így ki kellett találnunk valami más megoldást. Van egy srác a 4. -en, aki nagyon nagy internet guru, és mindenre talál egy pillanat alatt megoldást. Megkértem, hogy nézzen már utána, milyen más fűtési lehetőségek vannak, de lehetőleg nagyon gyorsan, mert a végén megfagy a ház minden lakója. Dani (mert így hívják a srácot) tényleg villám gyorsan talált is egy rakat megoldást, de igazán egyik sem volt kifizetődő a számunkra. Aztán, végül a Magdus néni állt elő az ötlettel, hogy nézzük meg azt a félét, amit a fiáéknál szereltek most nem is olyan régen. Azt mondta, ott náluk még a fal is fűt, és tényleg, egyáltalán nem tévedett. Ugyan is már egyáltalán nem lehetetlen, hogy már megépített házakba/lakásokba is falfűtés kerüljön. Vannak nagyszerű lehetőségek, amik ráadásul nem konvenciós hővel, hanem sugárzottal dolgozik, ami sokkal hatékonyabb és sokkal jobb hőérzetet biztosít. Hogy ezt honnan tudom?

Hát onnan, hogy utána néztem. Ugyanis kiderült, hogy az amorf fűtőszálból készült fűtő szőnyegek, amiket nem csak padlóra, de falra is lehet szerelni, nem konvenciós, hanem sugárzott hővel fűtenek, így sokkal hatékonyabbak, és jóval magasabb hőérzetet biztosítanak. Ami pedig még ennél is jobb az az, hogy a kivitelezés, megfelelően előkészített terepen akár egy nap alatt is elkészülhet, így nem kell rá sokat várni, mint pl. a gázcirkóra, amire nekem  szerelő már látatlanban is 1 hónapos várakozási időt mondott. Felvettem hát a kapcsolatot a kivitelező céggel, hogy megtudjam, hogyan alakul az elektromos falfűtés ár.

Nagyon meglepődtem, mikor kiderült, hogy nem mondanak árat a telefonba, de aztán kedvesen megértették velem, hogy olyan sok minden befolyásolja a végső számlát, hogy ha most mondanának valamit, annak lehet, hogy semmi köze nem lenne a valósághoz, így megkímélnek, és inkább nem mondanak semmit, inkább eljönnek, és felmérik személyesen a terepet, csak aztán mondanak árat, de az már teljesen pontos lesz. Én ezt a hozzáállást nagyon korrektnek tartom, nem vakítják az embert, a pontosságra és hitelességre törekszenek. Meg is egyeztünk, hogy elhívjuk őket, hogy mérjék fel a terepet, már erre a hétre is tudtak időpontot adni. Nagyon örülök neki, hogy rátaláltunk erre a szuper megoldásra. És nagyon remélem, hogy kivitelezhető lesz nálunk is. Az csak később jutott eszünkbe, de össze is köthető a rendszer egy napelem rendszerrel, így gyakorlatilag kicsivel magasabb lenne a közös költség, de senkinek nem lenne fűtés számlája. Szóval, nagyra törőek a tervek,  és reméljük, hogy minden a lehető legkedvezőbben alakul. De ha megvan az eredmény, mindenképpen be fogunk róla itt is számolni.