Segítettem kijutni Ausztriába a közös képviselőnknek – igazi siker sztori

Én több szezont lenyomtam már Ausztriában a vendéglátásban, de már kicsit belefáradtam, hiszen itt nehéz fizikai munkát végez az ember, viszont busásan meg is fizetik, ami azért jól esik egy hónap végén. Szerintem nem kell sok dolog ahhoz, hogy valaki kimenjen dolgozni. kell német nyelvtudás, akarat és kitartás. Ez a három dolog elengedhetetlen. Na meg persze a motiváció is.

Nem is olyan régen az egyik lakóülés után odajött hozzám a közös képviselő…

Eléggé meglepett a kérdésével. Először igazából azt hittem, hogy valami elbeszélgetésre kell készülnöm, mert valami elmaradásom van, vagy ilyesmi, de nem. Mondta, hogy ő azt hallotta a szomszédomtól, hogy én dolgoztam már kint Ausztriában. Én helyeseltem, mert valóban több évet dolgoztam kint Ausztriában.

Elkezdte ecsetelni, hogy mennyire rossz fizetése van, és mint mindenki más, a pénz miatt szeretne kijutni Ausztriába. Természetesen az első kérdésem az volt, hogy mennyire beszél németül. Mondta, hogy még középiskolában tanult, de igazából ebben ki is fullad a nyelvtudása. A mai állapota a nyelvtudásának gyakorlatilag nulla. Mondtam neki, hogy Ausztriába csak német nyelvvel együtt vágjon bele, különben könnyen félreértések áldozatává válhat. Itt tudna érdeklődni a Tiroli Álláskereső nevű cégnél, nekem is ők segítettek, viszont itt is alapfeltétel az erős kommunikációs szintű német nyelvismeret.

Ezen kívül meséltem még neki egy kicsit. Mondtam, hogy Ausztriában sincsen kolbászból a kerítés, kőkemény fizikai munka kell oda és bírni kell a strapát, akkor is, ha éppen nem kap az ember szabadnapot, mert mondjuk, éppen olyan sok vendég van, hogy nem tudnak nélkülözni senkit. Természetesen nem elijeszteni akartam ettől az egésztől, de kicsit nekem úgy jött le, hogy majd ő kimegy német nélkül és ugyanannyi munkával, mint itthon, 4-5-ször annyit fog kapni. Ez nem így van.

Egyébként, ha megvan a megfelelő német nyelvtudás, akkor szerintem nem lesz gond, mert a Tirolinál nagyon kedvesek, rendesek és felkészítik az álláskeresőket.