Társasházban is nagyon megéri befektetni egy napelem-rendszerbe

Amikor felköltöztem a fővárosba, először egy panellakásban laktam. Csak egy-két szomszédomat ismertem, én sosem voltam lakógyűlésen, oda mindig a főbérlőnk járt. Egészen mostanáig meg sem tapasztaltam, milyen egy lakógyűlés, amíg nem költöztem át idén egy új albérletbe egy társasházba. Az a jó ebben a lakásban, hogy van hozzá egy kis kert, ahol nyáron már többször is grilleztünk, rendeztünk kerti partit. A kis terasz is nagyon hangulatos, nyáron gyakran ültem ki kávézni vagy tanulni, ha nem a szobában akartam kuksolni. A lakótársam lakik itt hivatalosan, én bérlem tőlük a lakást. Ő szokott elmenni a lakógyűlésre, viszont egyik alkalommal nem tudott elmenni és engem kért meg. Nagyon izgultam, mert még sosem vettem részt ilyesmin és a lakókat sem ismertem addig. Végül persze nem történt semmi, ami miatt izgulnom kellett volna, utána pedig minden információt büszkén átadtam a barátnőmnek.

Az egyik téma a lakógyűlésen az volt, hogy napelem-rendszert fog beszerezni a társasház egy napelem pályázat keretein belül. Egy honlapon találhatóak a napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás. A honlapot itt lehet elérni: www.napelempalyazatok.hu. Ez a pályázat egy lakossági energiatakarékossági hitelprogram, amely 0%-os hitellel támogatja a magánszemélyeket, társasházakat és lakásszövetkezeteket az épületek korszerűsítése céljából. A pályázat teljes neve: “Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel”. Ezzel kívánják elérni, hogy a magyar épületek minél energiahatékonyabbak és korszerűbbek legyenek energiafelhasználás szempontjából. Egy napelem-rendszer segítségével könnyedén kinullázható a villanyszámla. A professzionális kivitelező és villamos tervező úgy tervezik meg a rendszert, hogy teljesen fedezze a megtermelt áram az energiaigényünket. Így nagyon megéri ez a befektetés, 8-10 éven belül meg is térül.

A kivitelező eljön személyesen felmérni a tető állapotát, dőlésszögét, tájolását, hogy biztosan megfelel-e minden kritériumnak, ami egy napelem-rendszer telepítéséhez kell. Ez után felméri a lakók energiafogyasztási szokásait, hogy egyéni rendszert tudjon megtervezni. A napelempalyazatok.hu-nál a legprofibb, legjobb minőségű elemekkel dolgoznak, hogy minden biztosan simán menjen, ezekre a gyártó sok év garanciát vállal. Nagyon megéri beruházni egy napelem-rendszerre, egy tárasház lakóközösségeként is, mert így sokkal kevesebb lesz a rezsi és tudunk másra is több pénzt fordítani a házban.