Több fürdőszoba-felújítás vett minket körbe az elmúlt időszakban

Panellakásban nem mindig egy leányálom az élet, főleg, amikor a felső szomszéd fürdőszoba-felújítást végez, és nem hogy hétköznap, de hétvégén is a fúrást és a kopácsolást hallgathatod. Eléggé vékonyak a falak ráadásul, úgyhogy a gyereksírástól kezdve a kutyaugatáson át a házi aerobik-edzésekig minden áthallatszik a környező lakásokból. Persze biztos nekünk is vannak olyan tevékenységeink, amik a mi szomszédainkat zavarják, bár egyelőre még sosem érkezett hozzánk panasz ezzel kapcsolatban. Pedig a minket körülvevő lakóknak is lehetett része gyereksírásban, szülinapi zsúrban és macskanyávogásban is. De úgy látszik, a mi szomszédaink megértőek. Mi is azok vagyunk egy bizonyos mértékig, és persze, tudjuk, hogy fontos a lakásfelújítás, csak legalább ne szombat reggel vágnának bele heteken keresztül a kalapálásba.

Véletlen egybeesés, hogy édesanyáméknak is pont most pattant ki a fejéből a fürdőszoba-felújítás ötlete, úgyhogy náluk se találunk mostanában nyugtot, náluk is megy a fúrás-faragás, terjeng a festék- és ragasztószag. Kértek minket, hogy segítsünk nekik kiválasztani a csempét és a padlólapot, mert mindenképp valami modern kialakítású, nagyon dekoratív, divatos külsőt szerettek volna kölcsönözni az új fürdőszobának. Mondván, mi még fiatalok vagyunk a feleségemmel, mi jobban lépést tartunk a trendekkel. Adtunk nekik pár tippet, de azért mi sem voltunk teljesen biztosak a dolgunkban, mivel nem vagyunk lakberendezők. Így hát elkezdtünk nézegetni közösen képeket a neten és találtunk is sok szép referenciát, amiből ki lehet indulni. Így találtam egy oldalt, a furdoszobaotletek.hu-t, ahol pontokba szedve lehet tanulmányozni egy fürdőszoba berendezésének menetét. Nagyon sok jó tippet találtunk az oldalon és sok segítséget kaptak innen a szüleim.

kék csempe

Mindent összevetve végül a kék csempe mellett döntöttek, mert a kék nyugtató szín és mégiscsak egy fürdőszobai klasszikus egyben. A világoskék csempéket fehér, barna és homokszínű káddal, WC-vel (ez a kettő a régi marad) és szekrényekkel fogják kiegészíteni, hogy kicsit melegebb színek is szerepet kapjanak. Nagyon szép tengerkék csempéket választottak ki a falra, a padlólapnak pedig hasonló árnyalatú alapszínű, de fehér-bézs mintájú köveket. A honlapon megtudhatjuk, hogy milyen sorrendben érdemes megtervezni a fürdőszoba egyes részeit. Az első lépés, a szín kiválasztása, már megtörtént. Már a másodikon is túl vagyunk, ami ugyanis a csempe és a padlólap kiválasztása. A kék csempe és a mintás padló tökéletes választásnak tűnt, egymás mellett is megállják a helyüket. A következő a vizesblokk kiválasztása, de ez nálunk most nem játszott, mert a kádat nem cserélik le, egyedül a csaptelepből vesznek újat. Hamarosan ezt is kiválasztották.

A hetedik lépésként a fürdőszoba fűtéséhez adnak pár tippet, de a szüleimnél padlófűtés van, úgyhogy erre már nincs gond. Az oldal szerint, ha nem akarjuk egy radiátor telepítésével elrontani az összképet, jó megoldást jelenthet a falra szerelhető elektromos hősugárzó vagy a törölközőszárító radiátor (télen nagyon jól esik meleg törölközőbe burkolózni fürdés után). Ez után jöhetnek a szekrények. Szép fehér szekrényeket választottak a kék csempe kiegészítéseként, amiknek a vidám kialakítása még jobban feldobta az összképet. A kiegészítők (törölközők, poharak, díszek, szőnyeg, lámpa) kiválasztása és berendezése már csak hab volt a tortán. Közös erővel viszonylag hamar ment a felújítás, de azért sok fáradságba és munkába került, no meg persze pénzbe is. Még jó, hogy a szüleim kertes házban laknak, így talán egy fokkal elviselhetőbb volt ez az időszak a szomszédaik számára, mint nekünk otthon a panelban.